Oslikavanje svile

 
 

Svila je i dalje materija koji me najviše inspirira u mom stvaralaštvu. Svojom glatkoćom, finoćom, svilenkastim sjajem, nježnošću, ali ujedno i izuzetnom čvrstoćom, te sa svim svojim karakteristikama koje joj s pravom osiguravaju naziv kraljice vlakana, oduvijek je bila tkanina koju su si mogli priuštiti samo najbogatiji (carevi, kraljevi, plemstvo). Njezin besprijekorni izgled ne mogu nadomjestiti ni najbolje umjetne tkanine, te je od davnine oslikavana i kao takva i danas predstavlja sastavni dio mode najpoznatijih svjetskih kreatora. Kod slikanja ona u meni stvara velike izazove zbog svoje nepredvidivosti.

Sama ljepota oslikavanja ne može se riječima opisati, to treba doživjeti. Kod rada zahtijeva brzinu i veliku spretnost, jer se jako brzo suši. Zato su važne sekunde. Ako reagirate prekasno, onda joj ne možete više ništa, a popravljanja u svili nema. Svilu ne možete u potpunosti kontrolirati jer ona radi svoje sve dok se ne osuši. Slikanje na svili doista treba voljeti i u svom radu biti izuzetno strpljiv inače se brzo odustaje. Smatra se da je to jedna teža slikarska tehnika, ali je zato vrlo interesantna i svojom nepredvidivošću stalno te mami na nove izazove. Budući da ova tehnika nije baš poznata na našim područjima i dosta se malo radi, meni je ona izazov i s njom želim pokazati nešto drugačije od ostalih tehnika. Najčešći motiv je motiv ruže jer je ona kraljica cvijeća i nezaobilazni motiv u svim segmentima umjetnosti.

Moji radovi nalaze se gotovo na svih pet kontinenata. Najčešće su tamo završavali kao unikatni pokloni poslovnim partnerima. Šalovi, marame, kravate, odjevni predmeti i slike s motivom ruže danas su u Jeruzalemu, Budimpešti, Rimu, Beogradu, Firenci, Amsterdamu, po gradovima u Njemačkoj, u Indiji, pa i Kini koja je kolijevka svilarstva i dalekoj Australiji. Za napomenuti je da sam oslikala jednu žensku tuniku od prirodne svile koja se nalazi u vlasništvu violinistice rimskog simfonijskog orkestra. Svi izrađeni predmeti su unikati i niti jedan nema kopiju, dio su moje osobnosti i vlastitog puta prema likovnom izričaju.

U posljednje vrijeme piše i govori o tome da Hrvatska ima velikih dodirnih točaka sa svilarstvom i uzgojem dudovog svilca i da je svila od zadnje četvrtine osamnaestog stoljeća pa sve do prve četvrtine dvadesetog stoljeća bila jedna od najznačajnijih gospodarskih grana u Hrvatskoj. Prije desetak godina dubrovačka udruga žena „Deša“počela je oživljavati tradiciju uzgoja dudovog svilca kojem je prijetilo izumiranje. Svilene niti ugrađuju u skupocjene odjevne predmete i ugrađuju je u vlastiti originalni suvenir. Poznata smotra folklora „Đakovački vezovi“ desetljećima njeguju tradiciju kulture Slavonije , a posebno svilene nošnje, vez i aplikacije na svili.

Čistu bijelu svilu za oslikavanje danas je sve teže nabaviti, a budući da mi je suprug vlasnik privatne tvrtke pod nazivom „VIT COMMERCE“ d. o. o. , trgovina tekstilom , veleprodaja – maloprodaja i bavi se uvozom i prodajom modnih tkanina često puta mi je dobavljač bijele svile za oslikavanje koju uvozi iz Italije.

PROIZVODI OD SVILE

  • MARAME
  • KRAVATE
  • ZAVJESE
  • JASTUČIĆI
  • ODJEVNI PREDMETI
  • SLIKE